Dag 3 – San Francisco (2)

We ontmoeten Larry.

Larry staat net als wij op de tram richting downtown te wachten, totdat hij er achter komt dat de volgende tram nog ruim een half uur op zich laat wachten.  Het is kwart over negen, op Memorial Day, een feestdag, dus alles rijdt met een zondag’s schema. Wat gemopper “well, that’s San Francisco’s public transport for you…”.

Waar wij heen gaan? Nou gewoon, downtown, om daar een fiets te huren om over de Golden Gate te fietsen. Larry woont in de buurt en heeft zijn auto recht tegenover de tramhalte gezet. “I’m going to try to find a free street parking spot, closer to the city. You want a ride? I can drop you off at Geary”. Even twijfelen we nog, maar zo’n aanbod kan je eigenlijk niet afslaan, dus stappen we in zijn Toyota Rav4.

Larry komt van origine uit Denver (Go Broncos!), maar heeft een zus die hier een bar heeft. Ook zijn vader woont hier, dus is jaren geleden ook naar San Francisco verhuisd, maar is het hier eigenlijk wel een beetje beu… ‘Het is hier duur en ze laten je voor alles betalen, zelfs de lucht die je inademt’, maar verhuisplannen heeft hij niet.
Larry houdt van gokken, zo heeft hij tot een uur of 5 vanochtend in het casino gezeten en intussen een uurtje of 2 geslapen. Als ik vraag wel spel hij speelt, dan blijkt hij vooral zijn plezier uit de gokkasten te halen… daar snap ik niet zoveel van.

20160530_110527

Fietsen (joh!)

We worden inderdaad een heel stuk dichterbij de stad afgezet. Ook Larry moet nog verder, dus we stappen in dezelfde bus. Nog geen 2 haltes verder vraagt hij: “Don’t you wanna go to Fisherman’s Warf?” Euh… ja, daar kunnen we volgens mij inderdaad fietsen huren. Door de bus roept hij naar de chauffeur: “What’s the best connection for them to go to Fisherman’s?” De chauffeur roept heel behulpzaam, en zelfs bijna vriendelijk, waar we uit moeten stappen en welke bus aansluiting we moeten hebben. We nemen afscheid van Larry, hij heeft ons een eind op weggeholpen, en we zijn nu midden in de stad, terwijl de tram nog had moeten komen.

 

We huren fietsen en tekenen voor onze aanstaande dood, althans, als je de kleine lettertjes moet geloven. We vinken ook nog eens het vakje aan dat we er zelf voor kiezen om geen helm op te zetten. De opmerking “We’re from Holland” was echter voldoende voor hen om te begrijpen waarom we geen helm willen. “You guys are practically born on a bike”. En zo is het.

20160530_114300

Golden Gate, vanaf de andere kant gezien

De route neemt ons mee over de Golden Gate Bridge, via Sausalito en Old Mill Park, om uiteindelijk in Tiburon uit te komen. Een fietstochtje van 40km, maar bij vlagen bijzonder pittig en voor de ongeoefende, zoals ik, bijna niet te doen. Het is mijn eer te na om af te stappen en de berg op te lopen, maar, man, wat had ik dat een paar keer graag willen doen. Niet gedaan. De wind werkte ook al niet mee. Ik vermoed dat het gehijg bij vlagen ook duidelijk hoorbaar is op de GoPro opnames. Daar gaan we even een muziekje overheen zetten.

In Sausalito waren we tegen 12 uur, duidelijk nog voor de grote drukte, dus we besluiten dan ook hier alvast te gaan lunchen. Een goede keuze, want toen we opstonden, na voor mij een bord fish & chips en voor Jolanda een ciabatta gegrilde kip, stonden er inmiddels al rijen te wachten om binnen te mogen.

Zijn dit de hoogste bomen?

Zijn dit de hoogste bomen?

In Old Mill Park mogen we de, zo zeggen ze, hoogste bomen ter wereld bewonderen. En ik maar denken dat die in Yosemite Park staan. Ondanks dat het behoorlijke apparaten waren, waag ik me te betwijfelen dat ze ook daadwerkelijk het hoogst zijn. Na even uitgerust te hebben, stappen we weer op voor de laatste 15km naar Tiburon. Daar kunnen we het pontje nemen, terug naar San Francisco. Deze laatste etappe was uiteindelijk ook de zwaarste, nadat we per ongeluk de “toeristische route” hadden gekozen, die ons al slingerend berg op en berg af lieten gaan.

We halen het, allebei, zonder 1 keer af te stappen om verder omhoog te lopen! Toch netjes, voor Hollanders met papbenen, omdat we geen heuvels kennen. We pakken de pont en eenmaal aangekomen, leveren we gelijk onze fietsen in. En wat gaat er goed in na zo’n inspannende fietstocht? Inderdaad, een groot bord pasta. Met vis.

Na het eten nemen we voor het eerst een Über “taxi” en dit werkt verbazingwekkend goed! De app op je telefoon bepaalt waar jij staat en met 3 drukken op de knop heb je betaald en is er een auto onderweg. Deze was er binnen een minuut. Hij haalt onderweg nog wel even 2 andere mensen op waarmee je de auto (nouja, auto… Prius) voor een moment deelt, maar je wordt netjes voor de deur afgezet. De rit had 9 dollar gekost, daar waar het OV alleen al 5 dollar zou kosten, en er 3x zo lang over had gedaan. Maar omdat het mijn eerste rit was, die ik via Google Maps heb geboekt, was de rit nog gratis ook!

Wolken rollen over de stad

Wolken rollen over de stad

Voor de duidelijkheid, Über is hier volstrekt legaal en ingeburgerd. Als je er op gaat letten, zie je op elke hoek van de straat wel iemand in een Über taxi stappen.

 

Intussen is de stad weer in nevelen gehuld. Dit gebeurt steevast als de avond valt. De wolken vanuit de Grote Oceaan rollen als het ware over de stad heen.

Morgen nemen we afscheid van San Francisco. Het is een mooie en relaxte stad, ondanks de drukte vanwege Memorial day Weekend.

Volg ons op:

4 Antwoorden op “Dag 3 – San Francisco (2)”

 1. Monique

  Zo fietsend door de stad is eigenlijk wel een leuke manier om de boel te verkennen..Goed voor de kuiten, al die heuvels 😉

 2. Gerard

  Beetje mosterd na de maaltijd nu je al over de GG gefietst bent, maar reactie gisteren was:

  “Uitslover met je 6 k door het Golden Gate Park… sprak tante Renate voor de gelegenheid wel Engels dit keer?

  Let vooral morgen ff op de vangnetten en hulptelefoons op de brug. Het lastigste is om het kreng op een afstand te fotograferen, voor je het weet is weer een gedeelte in mist gehuld. ”

  40 km heuveltje op, heuveltje af… netjes hoor. Of ze de hoogste zijn of niet, toch wel zeer imposant die bomen. Mooie foto!

 3. Sandra

  Hmm… altijd gedacht dat de hoogste bomen in Sequoia National Park stonden of was het Kings Canyon National Park? Maar ze zullen best hoog geweest zijn.
  Ben benieuwd naar het GoPro filmpje!

  • Mark

   Gopro filmpje zal moeten wachten tot na thuiskomst, ik heb geen goede video edit software op m’n tablet en het is een kleine 4 uur aan raw footage. Wel al gezien dat voor fietsen ik m iets hoger had moeten afstellen. Ondanks dat, denk ik nog best een paar mooie shots te hebben.

Reacties zijn gesloten.